Renovatiegevel.

Het reinigen van een gevel biedt heel wat voordelen en is zeker het overwegen waard. Met gevelreiniging zorg je ervoor dat de woning er weer als nieuw uitziet en dat vochtproblemen vermeden worden. Welke methode je best gebruikt om jouw gevel te reinigen en met welke aandachtspunten je rekening moet houden lees je hier.  waterverzachters

Wanneer je een gevelreiniging laat uitvoeren is het belangrijk ook even stil te staan bij het aanbrengen van een beschermingslaag. Nu je muren er weer als nieuw uitzien wil je dit resultaat natuurlijk zo lang mogelijk behouden maar er zijn nog meer redenen om te kiezen voor een beschermingslaag. Zo is de buitengevel na een reiniging vaak poreuzer en kunnen gaten die dichtgeslibd waren opnieuw vocht doorlaten. Met een transparante beschermingslaag voorkom je eventuele vochtproblemen en wordt ook mos en vuil afgestoten. ramen en deuren

Het aanbrengen van een beschermingslaag gebeurt door middel van impregnatie. Dit is een techniek waarbij het reinigingsmiddel verneveld wordt op de gevel. Dit zal in de poreuze delen van de gevelsteen infiltreren en zorgen voor een waterafstotende maar vochtregulerende afwerking. Door je gevel te impregneren na een grondige gevelreiniging en dit proces om de 10 jaar te herhalen zullen de eerder vernoemde technieken niet meer toegepast moeten worden. Op lange termijn spaar je dus heel wat geld uit en ook de prijs van je woning zal veel hoger liggen wanneer je deze wenst te verkopen

Je muren proper krijgen

Jarenlange blootstelling aan weer en wind doet de gevel van je woning geen goed. Wil je het oorspronkelijke karakter behouden én tegelijk de beschermende functie van je façade garanderen, dan is een regelmatige onderhoudsbeurt een must. Maar wat is er allemaal mogelijk? En wat is voor jou de beste keuze? Een overzicht! stockwagens

Staat van de gevel controleren

Een geslaagde gevelreiniging begint met een goede inschatting van de kwaliteit van je bestaande gevel.

Zichtbaar metselwerk…

Zitten er barsten in de gevel? Laat er dan een specialist naar kijken om te bepalen hoe je deze duurzaam kan dichten. Is de barst niet het gevolg van een stabiliteitsprobleem, zoals een te zwakke fundering? Dan kan je ze eventueel zelf opvullen. Check onze klus Scheur in bakstenen gevel herstellen. mortex badkamer

Kijk vervolgens naar de kwaliteit van de gevelstenen. Zijn alle stenen in orde? Of moeten bepaalde delen van je gevel eerst vervangen worden? Let ook op de voegen. Zijn deze nog in orde, of komen ze hier en daar los?

Voegen renoveren

Zijn de voegen te poreus? Dan moet je deze eerst herstellen voordat je de gevel reinigt. Moet het resultaat echt perfect zijn, schakel je best een specialist in. Gaat het slechts om enkele voegen, dan kan je ook zelf aan de slag. Raadpleeg onze klus Gevelsteen voegen.

…of gevelpleister

Een bepleisterde of geverfde gevel is een pak moeilijker om te controleren. Kijk of het gebruikte product (kalk, verf, cement…) nog in goede staat verkeert en probeer na te gaan in hoeverre het in de gevel is ingetrokken of er slechts oppervlakkig aan gehecht is.

Behandelingsmethode bepalen

Afhankelijk van de staat van je gevel en de aard en de ernst van de vervuiling bepaal je de correcte behandelingsmethode. Dat kan gaan van een spoeling met zuiver water tot een grondige schuurbeurt of zelfs een chemische behandeling. Afhankelijk van de impact van de ingreep, maken we een onderscheid tussen een gevelreiniging en een gevelrenovatie.

Reinigen…

Een gevelreiniging is minder ingrijpend dan een gevelrenovatie. Is je gevel slechts oppervlakkig vervuild en hoeft hij er na de behandeling niet helemaal als nieuw uit te zien, dan geniet deze aanpak de voorkeur.

Bekende reinigingsmethodes zijn het afspuiten met water onder lage (nevelstralen) of hoge druk (hogedrukreiniger). 
Jablotron

…of renoveren

Bij zware verontreiniging (roetafzetting, korstvorming…) dringt een grondige gevelrenovatie zich op. De technieken die hiervoor toegepast worden, tasten het oppervlak van je gevel aan, waardoor deze poreuzer wordt en kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf.

De bekendste gevelrenovatietechniek is ongetwijfeld het zandstralen.

Gevelbekleding info

We kunnen er niet  onderuit: gevels staan rond de klok bloot aan de weersomstandigheden. Het staat dus vast dat gevels vervuilen, de snelheid waarin dit gebeurt is afhankelijk van de gebruikte materialen en de reeds aangebrachte beschermlagen. Het is daarom belangrijk om weten hoe je gevel precies moet gereinigd worden en hoe je deze kan beschermen. In dit artikel worden de verschillende reinigingstechnieken en hun prijzen besproken. 

Je gevel stoomreinigen is vooral geschikt wanneer je gevel geregeld gereinigd wordt en dus niet diep vervuild is. Bij een stoomreiniging wordt er verzadigde stoom met hoge druk op de gevel gespoten. Door deze stoom maakt het vuil los. Stoomreingen wordt vaak toegepast op gevels met een natuurlijke patina, deze reinigingstechniek beschadigd deze patina niet.

Een chemische reiniging maakt je zwaar vervuilde gevel schoon. Door het reinigingsmiddel op de gevel aan te brengen, ontstaat er een chemische reactie waardoor het vuil los komt. Let wel op, want deze reinigingsmethode is niet geschikt voor elk type gevel. Een foute toepassing kan je gevel beschadigen. Toch is het een zeer effectieve methode om zware vervuilingen weg te werken.